Van terugdraaiende naar digitale teller

Van terugdraaiende teller naar digitale teller. Wat nu?


De terugdraaiende teller voor zonnepanelen loopt op zijn laatste beentjes. In Wallonië is het in 2030 gedaan. En in Vlaanderen zetten ze al in 2025 een punt achter de terugdraaiende teller. Tijd om na te denken over de energietoekomst van je woning.

Digitale teller, donkere tijden


Je moet je verbruik spreiden

Overschakelen van terugdraaiende naar digitale teller, moet dat nu echt voor je zonnepanelen? Je hebt daar niet om gevraagd, wij ook niet. Tja, digitale tijden brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. En met de onverbiddelijke komst van de digitale teller voor zonnepanelen dwingt het systeem je om het verbruik te spreiden.


Dat betekent:


  • elektriciteit gebruiken als er zon is (of in het putje van de nacht)
  • de uitstelknop van de vaatwasser en de wasmachine gebruiken
  • de elektrische auto met kleine beetjes opladen – en niet alles in één keer
  • je toestellen in huis zeker niet laten werken tijdens de hoogste piekmomenten … 


Hoera, begin er maar aan. Het zal allemaal niet altijd even goed lukken. Om gek van te worden!



Wat met zonnepanelen, warmtepompen en batterijen?

Hoe ga je de herfst en de winter overleven? Je snakt naar warmte (ook na zonsondergang). Maar je weet ook dat in die donkere tijden de zon aan kracht verliest. 


Dat heeft z’n gevolgen. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt: zonne-energie is geen optie. Zonnepanelen doen goed hun werk als de zon schijnt. Maar Belgische winters kunnen koud, bar en donker zijn. Geen straaltje zon? Dan produceer je maar een schijntje energie.


En de ooit zo geroemde warmtepompen? Ze waren beloofd als de verlossers van je energierekening. Nu blijken ze financieel erg wankel te staan.


Batterijen dan maar? Koester geen ijdele hoop, ze brengen geen sprankeltje licht in je donkere avonden en nachten. Want als de kou knaagt en de duisternis domineert, heb je heel wat meer energie nodig dan een batterij ooit kan ophoesten.


De redding is nabij

Eco Design 2022

Gelukkig is er een straaltje hoop. DDG ontwikkelt kachels en haarden die je op de centrale verwarming kunt aansluiten. We zijn ook gespecialiseerd in hybride configuraties – denk aan combinatie van kachel met buffervat, sanitair warm water en andere. En geloof ons, het beste middel tegen energiestress? Dat zijn die hybride configuraties.


Hoorde je daar het woord ‘hout’? De brandstof van de DDG-kachels en -haarden is hout, jawel. Maar hout als brandstof is toch schadelijk voor het klimaat? 


Integendeel, die tijd ligt achter ons. Dankzij de doorontwikkelde toptechnologie zijn onze toestellen juist wél milieuvriendelijk. Dat kunnen we bewijzen met grondige metingen van neutrale instanties. Meer nog, DDG-kachels voldoen allemaal aan de strenge Europese norm Ecodesign 2022.



Technisch de absolute top

Of je moet vrezen dat het ooit met kachels gedaan is? Vergeet het, we verfijnen de technologie van onze cv-kachels en haarden al sinds 1979, vaak in samenwerking met onderzoeksinstellingen en universiteiten. Bovendien blijven we innoveren, dat lees je hieronder. Daardoor hebben de kachels van DDG de toekomst, reken maar.


Let op, niet alle aanbieders van kachels en haarden hebben zulke sterke klimaattechnische stappen vooruit gezet. DDG wel!


Nog een pluspunt: we produceren in België. Daardoor hoeven we geen klimaatonvriendelijk internationaal transport te doen. Het garandeert je ook nog eens de beschikbaarheid van wisselstukken – als je die ooit al nodig zou hebben.


Over technologie gesproken, onze toestellen zijn uitgerust met geavanceerde sturingssystemen die de hele configuratie optimaliseren – zelfs onder de meest barre omstandigheden. Het resultaat van die sturing ervaar je meteen. Want typisch aan DDG-kachels en -haarden is dat het dankzij hun aansluiting op de cv overal in huis aangenaam warm is.


Tel alleen nog je energiewinst

En daar stopt het niet. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom verbetert DDG voortdurend de geavanceerde sturing van zijn toestellen. Zo ben je zeker: in jouw woning gaan warmte en comfort altijd hand in hand.


Met een kachel van DDG ben je nooit, maar dan ook nooit meer afhankelijk van andere en dure energiebronnen. 


En je hoeft nooit meer rekening te houden met tellers – in welke richting ze ook draaien. Dankzij onze kachels ga je voortaan alleen nog je energiewinst tellen.



Hoezo, hout ecologisch?

Met onze Hydroline-technologie wordt uitstoot sterk gereduceerd, zeker als je volgens de regels van de kunst stookt – met gedroogd hout in een goed onderhouden installatie en een schoorsteen die proper is.


En er is meer:


  • DDG bestaat sinds 1979 en is dé specialist in houtkachels en -haarden op cv.
  • DDG produceert al zijn cv-kachels en -haarden lokaal in België.
  • DDG levert duurzame kwaliteit: kachels en haarden gaan héél lang mee.



Zeg wat je nodig hebt

Welke cv-kachel of -haard op hout is ideaal voor jouw woning met digitale teller? Meer info, afspraak of offerte? Neem contact op met DDG om de juiste keuze te maken.

Hout als brandstof
Share by: