Hout als brandstof

Eerlijk hout brandt het langst


Brandhout kopen, waarom zou je dat doen? Omdat de energieprijzen uit de pan rijzen, natuurlijk. Mensen moeten hun woning verwarmen. Ze grijpen daarom naar een alternatief voor fossiele brandstoffen. En komen vaak uit bij hout. Waarom is dat een goed idee? En waar moet je op letten bij de aankoop van brandhout?

Hout is hernieuwbaar en klimaatneutraal


Stel

Je beslist om je huis te verwarmen met hout. Ook al het warme water dat je gebruikt, is afkomstig van de warmte van je kachel of haard. Hoe zit het dan met fijn stof en CO₂-uitstoot?


Het antwoord op die vraag: stook gerust met hout, maar zorg er altijd voor dat je kachel of haard uitgerust is met de nieuwste technieken. En natuurlijk: gebruik je houtkachel op de correcte manier. Voldoe je – en dat is helemaal niet zo moeilijk – aan die twee voorwaarden? Dan kun je met een gerust hart je woning verwarmen.


Van vervuilen is met de nieuwste generatie kachels bijna geen sprake meer. Meer nog: als je stookt met brandhout, ben je klimaatneutraal bezig. Klopt dat echt? 


Ja, want de hedendaagse bosbouwers oogsten volwassen bomen én planten jonge bomen aan. Daardoor is de bosbouw uitgegroeid tot een perfect hernieuwbare en circulaire activiteit. De bomen oefenen nog een andere activiteit uit: ze nemen tijdens hun groeiproces niet alleen CO₂ op, maar ook nog veel meer schadelijke bestanddelen – denk aan fijnstof – om die vervolgens te zuiveren. Bij verbranding later komt alleen vrij wat door de boom is opgenomen.



Kies lokaal hout

Waarom hout uit verre landen kopen als je hier ook lokale producenten vindt? Je vermindert de CO₂-uitstoot – veroorzaakt door de lange aanvoerroute – met zo’n 86%, je ondersteunt de lokale economie en je bent zeker dat de bossen duurzaam beheerd worden.


Controleer altijd of in dat bosbeheer de gekapte bomen vervangen worden door nieuwe inheemse boomsoorten. Je vindt die informatie op de websites van de bedrijven of organisaties die verantwoordelijk zijn voor het bosbeheer.


Selecteer het juiste hout

Hout in je kachel of haard moet helemaal verbranden. Check daarom goed dat je gedroogd hout gebruikt. Nat hout zal nooit helemaal verbranden, je benut het daardoor niet helemaal. 


Ook geverfd, behandeld en geïmpregneerd hout is absoluut te vermijden, want het bevat lijmstoffen. Bij de verbranding van dat hout komen er afvalstoffen vrij. Geen aanrader!


Nog een knoop om door te hakken: loofhout of naaldhout? Loofhout brandt meestal langer dan naaldhout. Je krijgt minder roetafzetting in de kachel, want loofhout is harsvrij. De prijs van naaldhout ligt dan weer lager dan die van loofhout. 


Binnen loofhout heb je de keuze tussen hardhout (zoals beuk en eik) en zachthout (onder meer berk, els en linde). Zowel hardhout als zachthout heeft een prima warmteafgifte. Hardhout toont wel mooiere vlammen en heeft een lange verbranding. Toch zegt een mooie vlam niet alles. Een voorbeeld: es en eik hebben de mooiste vlam, maar beuk en fruithout geven veel meer warmte.


Test gerust verschillende houtsoorten uit. Na een tijdje zul je ervaren welke het best geschikt is voor jouw kachel of haard.



Let op voor internetfraude door oplichters

Bij brandhouthandelaars online hout inkopen? Meestal loopt dat goed. Toch zijn er op het internet ook mensen actief met minder eerlijke bedoelingen. 


Kijk daarom uit met promoties die te mooi klinken om waar te zijn, ga voorzichtig om met het openen van mails en bijlages die je van zogenoemde verkopers toegestuurd krijgt en check altijd of het verkopende bedrijf écht bestaat.


Geregeld circuleren er ook phishing mails en sms’en die inspelen op de actuele energiecrisis. In sommige berichten staan ook QR-codes. Oplichters schermen in hun communicatie met energiepremies van de overheid of leveranciers zoals Fluvius en Engie. Sprookjes bestaan niet, fraudeurs wel.



Geen eerlijk hout zonder eerlijke kachel

Je mag het beste hout in huis hebben, zonder moderne kachel haal je niet het beoogde rendement en verwarm je niet klimaatvriendelijk. Zeker bij oudere toestellen ontbreekt de techniek die de jongste jaren zo sterk ontwikkeld is. 


Zo heeft DDG als Belgische fabrikant een intensieve samenwerking opgezet met onderzoeksinstituten om een volledig nieuw assortiment houtkachels en inbouwhaarden te ontwikkelen. Ze zijn enkel en alleen aan te sluiten op centrale verwarming. Door die sterke focus is DDG uitgegroeid tot dé expert in cv-kachels en -inbouwhaarden.


Resultaat: de Hydroline-reeks van DDG, stuk voor stuk innovatieve toestellen. Hun naam begint altijd met ‘Hydro’. Ze onderscheiden zich door een erg hoog rendement – je hebt minder hout nodig dan vroeger – en een lage emissie van fijnstof en CO₂. Daardoor voldoen de kachels en haarden van DDG ruimschoots aan de strenge Europese norm Ecodesign 2022.


Kortom, wil je op een duurzame manier een stokje steken voor de hoge factuur die je betaalt voor verwarming en warm water? Combineer eerlijk hout met een eerlijke kachel of haard. Dat duo brandt het langst.

Hout als brandstof
Share by: