Haardvuur aansteken

Haardvuur aansteken doe je zo


Op z’n Zweeds of op z’n Zwitsers, hoe steek je het best je cv-kachel of -haard aan? Ontdek de mogelijkheden én de enige echte DDG-methode.

Zweedse, Zwitserse of DDG-methode?


Zweedse of traditionele methode haardvuur aansteken

  1. Je legt onderaan een of twee aanmaakblokjes en klein hout.
  2. Dan leg je twee grote blokken hout.
  3. Daarop stapel je haaks nog wat kleinere blokken.
  4. Je hebt dan een soort piramide van hout.
  5. Je steekt onderaan aan.

Voordeel

  • Zodra je de aanmaakblokjes aansteekt, heb je een mooie, fijne vlam van beneden naar boven.


Nadeel

  • De vlam raakt de verschillende lagen ineens, waardoor de verbranding minder milieuvriendelijk zal zijn (+ ruitjes kunnen sneller donker worden).



Zwitserse of omgekeerde methode haardvuur aansteken

  1. Je legt onderaan twee grote blokken hout.
  2. Daarop stapel je haaks nog wat kleinere blokken.
  3. Bovenop leg je klein hout en een of twee aanmaakblokjes.
  4. Je hebt dan ook een soort piramide van hout.
  5. Je steekt bovenaan aan.


Voordeel

  • Het vuur doet laag per laag aan en brandt in fasen, waardoor de deeltjesuitstoot sterk verminderd wordt en er geen onnodige rookoverlast ontstaat (+ je hebt meteen een groot vuur, goed voor het rookkanaal).


Nadeel


  • De Zwitserse methode is geen wondermiddel, want elke installatie is anders. Test zelf of je kachel en de schoorsteen geschikt zijn voor deze methode wanneer het gaat over rook, verbranding en trek.


Geheugensteuntje

Hoe jou je de Zweedse en de Zwiterse methode uit elkaar? Heel eenvoudig: Zwitserland heeft de hoogste bergen. Je steekt het haardvuur met de Zwitserse methode dus boven op je piramide aan.


DDG-methode haardvuur aansteken

En dan heb je de manier waarop wij bij DDG een cv-kachel of -haard aansteken. Het is een combinatie, en we zijn ervan overtuigd dat die het meest ecologisch werkt: de Zwitserse of omgekeerde manier, plus het gebruik van de boostknop die je op onze toestellen vindt.




Precies die boostknop maakt het extra verschil: hij leidt je kachel of haard door een tertiaire beluchting snel door de opstartfase, zodat je kachel dan snel op ecologische modus brandt.


Tip: aanmaakblokjes K-Lumet

K-Lumet aanmaakblokjes

Zoek je goede aanmaakblokjes waarvan de aankoop sociaal verantwoord is ook? Klop dan aan bij Den Ateljee, een vzw die personen met een beperking de mogelijkheid biedt tot een zinvolle activiteit. 


Zij maken K-Lumet: een milieuvriendelijk aanmaakblokje voor kachel, open haard en barbecue. DDG beveelt het gebruik van K-Lumet van harte aan.


Veilig en efficiënt aansteken: checklist

Bij het gebruik van een haard of kachel gaat comfort hand in hand met veiligheid en efficiëntie. Optimaal genieten? Da’s zorgen voor een schone en veilige verbranding. En dat doe je zo:


✓ Is je kachel afgestemd op je woning?


Een kachel met te veel vermogen kan snel te warm worden, waardoor je de luchttoevoer mogelijk beperkt. Dit leidt tot een onvolledige verbranding met rook vol schadelijke stoffen en een onaangename geur. Kies voor een houtkachel of -haard voor het juiste vermogen. Dat kan perfect bij DDG dankzij ons zorgvuldig samengesteld aanbod cv-kachels en cv-haarden.


✓ Is er genoeg lucht?


Een goede luchttoevoer is essentieel. Zet de luchttoevoer van je houtkachel of houthaard helemaal open.


✓ Is je schoorsteen oké?


Zorg dat je schoorsteen voldoende boven de daknok uitsteekt, en hou rekening met nabijgelegen gebouwen. Dit voorkomt rookoverlast. Daarnaast moet het rookkanaal qua diameter en aansluiting compatibel zijn met je kachel. Schakel een specialist in voor een correcte installatie. Regelmatige reiniging van de aslade, met een dun laagje as dat achterblijft, helpt bij een betere verbranding.


✓ Heb je in onderhoud voorzien?


Een jaarlijkse schoorsteenveegbeurt voorkomt schouwbrand en houdt je kachel efficiënt. Controleer of jouw gemeente of verzekering jaarlijkse controles verplicht stelt. Heb je een DDG-kachel? Vraag een jaarlijks onderhoud.


✓ Is je hout droog en schoon?


Kies goed hout. Wil je het vochtpercentage kennen van het hout dat je als brandstof gebruikt? Meet het met een houtvochtmeter: hij moet een vochtgehalte tussen 15 en 20% aangeven.


✓ Is de rookkleur in orde?


Witte of onzichtbare rook duidt op een goede verbranding. Donkere rook betekent dat er iets mis is, zoals slechte trek of ongeschikt brandmateriaal. Gebruik droog en onbehandeld hout voor de beste resultaten.


✓ Heb je een dunne aslaag laten liggen?


Maak de aslade regelmatig schoon, maar laat een dunne aslaag liggen voor een makkelijke opstart. Verwijder asresten veilig in een onbrandbare container en gooi ze bij het huisvuil. As hoort niet thuis in de tuin of bij GFT-afval.


Met deze tips geniet je zorgeloos van je haard of kachel, terwijl je rekening houdt met veiligheid, rendement en het milieu. Geniet ervan!

Hout als brandstof
Share by: