Schoorsteen

Goede schoorsteen?
Dat lucht op.


Een specifieke wetgeving over schoorstenen is er niet. Wel geeft de overheid richtlijnen en adviezen die belangrijk zijn voor onderhoud en plaatsing. Hoe plaats je een schoorsteen voor een goede rookgasafvoer? Hoe zorg je voor het onderhoud van een schoorsteen? En hoe ga je om met rookoverlast? Je leest het bij DDG.

Alles over schoorstenen


Juist advies is de beste brandstof

Hieronder vind je advies over de plaatsing en het onderhoud van schoorstenen. Waarom, vraag je je af, geeft DDG advies? Want DDG produceert en verkoopt cv-kachels en -haarden. Maar schoorstenen plaatsen en reinigen, dat doet DDG toch helemaal niet? Of toch niet in eigen beheer?


Klopt, we geven dit advies omdat DDG begaan is met zijn klanten. Wij willen dat jij met jouw cv-kachel of -haard van DDG klimaatvriendelijk en duurzaam je woning verwarmt.


Dankzij de juiste plaatsing van de schoorsteen en een regelmatig onderhoud ben jij zeker dat je het maximale rendement uit je toestel haalt. En je doet dat op een manier die aangenaam is voor je familie in huis en je buren in de omgeving.


Heb je twijfels over de plaatsing van of aansluiting op een schoorsteen? Vraag ons raad: juist advies is de beste brandstof. 


We leiden je graag naar de beste oplossing voor jouw situatie – veel sneller dan wanneer je alles zelf moet uitzoeken. Maak gebruik van onze kennis. We delen ze graag.



Rookgasafvoer

Wij volgen graag de richtlijnen van de Belgische norm (NBN). Deze spreekt van schouwuitmondingen in 3 stoorzones van telkens een halve meter, loodrecht op het dak (vlak of hellend).


Stoorzones schoorsteen boven dak


In zone III mag je niet uitmonden, sowieso. In zone II mag dat met een trekkende kap. In zone I mag het zelfs met vrije uitmonding zonder kap. De grootte van dergelijke zones is telkens een halve meter.


Tip voor een schoorsteen op hellend dak

Moet minstens een halve meter boven de daknok uitsteken. Staan er obstakels zoals bomen of gebouwen in de buurt? Verhoog dan de schoorsteen.


Tip voor een schoorsteen op een plat dak


De rookgasafvoer komt idealiter minimaal twee meter boven het dak uit.


Tip voor afvoer door de gevel


Kan rookoverlast veroorzaken. Mondt het rookkanaal in de gevel uit? Dan moet het verder omhoog worden geleid tot boven het dak.


Lokale stedenbouwkundige regels kunnen extra voorwaarden opleggen voor de plaatsing van schoorstenen. Check hiervoor bij je gemeente.



Rookoverlast: wat nu?

Rookoverlast ontstaat vaak door een slechte verbranding of onjuiste plaatsing van rookkanalen. Zo voorkom je het:


  • Stook op een correcte manier met hout. En vooral: kies het juiste hout.
  • Hout moet droog zijn (max. 13-15 %). Digitale meettoestelletjes van ± 25 euro zijn bij ons te verkrijgen.
  • Het luchtkanaal dat aangesloten is op je toestel moet hermetisch luchtdicht zijn van de kachel tot buiten.
  • Zorg ervoor dat de luchtaanzuigbuis op de luchtflens is aangesloten. Heb je nog een ouder toestel waar zo'n aansluitring niet voorzien is, voorzie dan voldoende verluchting in de woonkamer.
  • Waak erover dat spiralen (warmtewisselaar) en schoorsteen voldoende gereinigd zijn.
  • Controleer of de rook wit of doorzichtig is. Donkere rook = slechte verbranding.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen ventilatieopeningen van je woning en rookkanalen. Je voorkomt zo dat rook naar binnen wordt gezogen.
  • Blijft er toch overlast? Overweeg dan het rookkanaal of de ventilatieopeningen ter herpositioneren.


Schoorsteenonderhoud

Schoorsteenveger

Afhankelijk van het type stooktoestel gelden er verschillende regels voor schoorsteenreiniging:


Individuele stooktoestellen: De wet schrijft voor je schoorsteen te onderhouden 'als een goede huisvader'. Een onderhoudsattest is niet noodzakelijk, maar bij een eventuele schouwbrand is het onderhoud makkelijker aan te tonen aan bijvoorbeeld de verzekering.


Centrale verwarmingsinstallaties: Als je schoorsteen verbonden is met een cv op vaste brandstoffen – dus ook hout – of op gas/stookolie vanaf 20 kW, is jaarlijkse (voor vaste brandstof) of tweejaarlijkse (voor gas) reiniging verplicht.


Voor de cv-ketels en -haarden van DDG raden we zonder uitzondering altijd een jaarlijks schoorsteenonderhoud (zelf of door iemand met stielkennis) aan – ook als je toestel een vermogen lager dan 20 kW heeft. Zo ben je altijd zeker van een goede werking.


Na de reiniging van de schoorsteen ontvang je een attest dat je moet kunnen voorleggen aan de technicus die het ketelonderhoud doet.



De huurder is verantwoordelijk

Tot slot nog de kwestie van huurwoningen: wie is daar verantwoordelijk? Volgens de huurwet is de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud en de reiniging van de schoorsteen. Bij grotere herstellingen ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar. Maar je doet er natuurlijk altijd goed aan het huurcontract te raadplegen.


Schoorsteen aansluiten?

Wil je hulp om je cv-kachel of -haard van DDG op je schoorsteen in de woonkamer aan te sluiten? We produceren lokaal – dus ook afvoerbuizen op maat, in staal en in de kleur van je kachel, met een hoekje of knikje waar nodig. Ook al lijkt de aansluiting op het eerste gezicht onmogelijk, toch bieden we vaak een vindingrijke oplossing. Neem contact op.


Hout als brandstof
Share by: