Vermogen van een cv-kachel berekenen

Vermogen van een cv-kachel of -haard berekenen: hoe doe je dat?


Je kunt makkelijk berekenen welk vermogen een cv-kachel of -haard op hout nodig heeft om je woning te verwarmen. Hierna lees je wat we begrijpen onder het begrip ‘warmteverlies’ en hoe je daarmee vlot tot een goede schatting van het benodigde vermogen komt?

Hoe je tot een goede schatting van het benodigde vermogen komt


Het warmteverlies van je woning precies berekenen

Geen enkele woning is perfect geïsoleerd. Je verliest warmte niet alleen via ramen, deuren of dak. Ook door de muren en de vloer gaat warmte verloren. Toch kun je van één ding zeker zijn: hoe zwakker de thermische isolatie van je woning is, hoe meer je met warmteverlies te kampen hebt. Maar hoe kun je het warmteverlies van je woning precies berekenen?


Er zijn twee soorten warmteverlies:


  1. oppervlakteverlies (via muren en koudebruggen)
  2. verlies via luchtvernieuwing (door de opwarming van nieuwe lucht)


Oppervlakteverlies en verlies via luchtvernieuwing vormen samen het totale warmteverlies van een woning. Je hebt de gegevens van beide warmteverliezen nodig om te berekenen wat het vermogen van de kachel of haard moet zijn die in je woning komt.



Warmteverlies, hoe zit dat in elkaar?

Er is een temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Dat verschil noemen we ΔT, wat je uitspreekt als ‘delta T’. En precies daarmee houdt warmteverlies rekening.


Je berekent het warmteverlies in watt. Die eenheid geeft het vermogen aan dat door het verwarmingssysteem geleverd moet worden. 


Tel je alle warmteverliezen bij elkaar? Dan heb je het verwarmingsvermogen dat minimaal nodig is als buiten de minimumtemperatuur of ‘basisbuitentemperatuur’ bereikt is.



Vermogen van kachel of haard berekenen, hoe doe je dat?

Het is helemaal niet moeilijk: je moet het vermogen – in watt – hebben, dat per vierkante meter nodig is om je woning te verwarmen (in watt of kortweg W), afgestemd op haar K-waarde.


Om je een idee te geven:


  • 15 watt/m² is nodig voor een passiefhuis (K10-K20)
  • 35 watt/m² is nodig voor een lage-energiewoning (K20 – K30)
  • 50 watt/m² is nodig voor een nieuwe goed geïsoleerde woning (K40 – K45)
  • 80 watt/m² is nodig voor een woning uit de jaren 90 (K40 – K60)
  • 120 watt/m² is nodig voor een oude woning met lage isolatie (van vóór 1990)


Een concreet voorbeeld van vermogensberekening

Stel dat je een normale woning uit de jaren 90 hebt. Zoals je hierboven ziet heb je dan een vermogen voor je kachel of haard nodig van 80 watt/m².


We gaan er nu van uit dat je woning een grondoppervlakte heeft van 150 m².


Met die gegevens bij de hand bereken je gemakkelijk het warmteverlies in watt voor je volledige woning:


80 watt/m² x 150 m² = 12.000 watt (W) of 12 kilowatt (kW)


Is dat een exacte berekening? Nee, beschouw het als een schatting die bij benadering juist zal zijn. Voor een exacte berekening zijn nog andere gegevens nodig:


  • het EPB-verslag
  • de gemiddelde U-waarde van de verliesoppervlakten
  • de verliesoppervlakte
  • het ventilatietype


Wil je een warmteverliesberekening tot na de komma juist? Dan heb je thermische software nodig. Maar geen paniek, want vaak heb je zo’n berekening al. Voor een nieuwbouw krijg je een energetisch verslag en daarin vind je ze. 


Heb of koop je een bestaande woning? Dan raden we aan om eerst een zo goed mogelijke inventaris te maken van de gebruikte bouwmaterialen. Dat betekent even zoeken, want vaak is er geen lijst van de materialen die bij de bouw gebruikt zijn.


Een goed uitgekiend gamma kachels en haarden is veel waard

Heb je geen warmteverliesberekening bij de hand? Gelukkig hoeft dat geen hinderpaal te zijn voor de keuze van een kachel of haard. De vermogens van cv-kachels en -haarden op hout van DDG liggen optimaal uit elkaar. Daardoor ligt een keuze meestal snel vast.


Kijk even naar de indeling van onze cv-kachels en -haarden die uitgerust zijn met onze milieuvriendelijke hydrotechnologie:



In deze nieuwe lijn Hydro-toestellen blijft een goede verbranding altijd gegarandeerd, maakt niet uit welk gekozen vermogen. De toestellen zijn standaard geïsoleerd en hebben een reflecterende beglazing. Daardoor wordt het aandeel straling relatief gezien verkleind, ten voordele van het waterzijdige vermogen. 


Je kunt dat nog bevorderen door een niet te breed model (glas) te kiezen en te gaan voor een inbouwhaard in plaats van een voorzettoestel.


Een cv-haard of -kachel als bron in een bestaande woning

Ook al heb je een woning uit de jaren 90, ook dan kun je een installatie inrichten met een cv-haard of -kachel van DDG als bron. Stel dat je kiest voor een kachel of haard van 30 kilowatt, dan heb je genoeg vermogen om 10 tot 15 radiatoren te verwarmen – een aantal dat je vaak vindt in woningen uit die tijd.


Welke cv-kachel of -haard op hout is geschikt voor het vermogen dat de verwarming in jouw woning nodig heeft? Neem contact op met DDG om de juiste keuze te maken.

Hout als brandstof
Share by: