twijfel bij keuze kachel

We vergelijken kachels in de veronderstelling dat alle hedendaagse toestellen voldoen aan de strengste normen voor uitstoot en rendement. Je kunt die toestellen bij alle leveranciers herkennen aan energielabel A+. Ook onze eigen DDG cv-haarden en -kachels dragen dat label.

Houtkachel

Houtkachels zijn er in allerlei soorten en vormen: vrijstaande houtkachels, inzethoutkachels, inbouwhoutkachels en vrijhangende houtkachels. 

Het is erg aangenaam om met z’n allen rond een knisperend kachelvuur te zitten, want het is lekker warm. Toch wordt het al snel véél te warm, want het is onmogelijk de temperatuur te sturen: zodra het hout is opgebrand, koelt alles weer snel af. Daardoor moet je bij veel houtkachels geregeld wat hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden.

Houtkachels produceren veel warmte, maar verliezen daarvan een aanzienlijk deel via de schoorsteen. Trekt de schoorsteen niet goed, dan ruik je een onaangename asgeur. Heeft de woning weinig verluchtingsmogelijkheden, dan riskeer je te stikken door een CO2-intoxicatie.

Op ecologisch gebied moet je bij houtkachels streven naar een ‘schone’ verbranding. Die kun je bereiken door met droog en schoon hout te stoken. Toch kunnen houtkachels overlast voor de omgeving veroorzaken en produceren ze nogal wat fijn stof.

Kortom, de prijs van houtkachels is vanouds voordelig, maar ze vormen geen oplossing die op alle vlakken voldoet. Kijk je alleen naar de prijs, dan zit je goed. Maar op het vlak van wooncomfort en ecologie hangen houtkachels achter in het peloton.

Pelletkachel

Bij pelletkachels springt het gebruiksgemak in het oog. Je giet een zak pelletkorrels in de kachel, die heel wat uurtjes blijft branden zonder dat je hoeft bij te vullen. Daardoor kun je het toestel beter regelen in de tijd of van op afstand.

Zulke verwarmingstoestellen hebben ook nadelen. Voor pellets moet je flink wat euro’s neertellen, ze kosten net niet twee keer zoveel als houtblokken die je koopt. 

De ecologische voetafdruk van pelletkachels ligt een stuk hoger, want voor pellets moet je niet alleen afval vermalen en persen, maar door de stijgende vraag worden nu ook gezonde bomen gerooid. 

Kies je voor houtkachels, dan kun je gebruikmaken van houtblokken die lokaal geoogst worden, vaak van bomen die móéten gekapt worden omdat ze niet stabiel meer zijn.

Voeg daar nog het productieproces van pellets aan toe. Dat vraagt veel energie en vaak is er transport over lange afstanden nodig. Kortom, allemaal niet goed voor het milieu. 

Bovendien ergeren sommige mensen zich aan de zenuwachtige aangeblazen vlam met het bijbehorend geluid.

Tegelkachel en speksteenkachel: massieve kachels

Bij massieve kachels – denk aan speksteen- of tegelkachels – stook je met de meer milieuvriendelijke houtblokken. 

Het voordeel bij deze massieve kachels zit in de accumulatie: je stookt enkele uren en de haard geeft nog een aantal uren warmte af.

Tegelijkertijd vormt de regelbaarheid een groot probleem voor het wooncomfort. 

West-Europa heeft sterk wisselende temperaturen. Vannacht kan het vriezen en morgen genieten we overdag van een lenteweertje van 15 graden. Massieve kachels zijn eigenlijk niet te remmen zodra ze hun opgeslagen warmte beginnen af te geven. Net zoals bij elektrische accumulatieverwarming kan het dan ongemakkelijk warm worden in huis of moet je de ramen openzetten voor afkoeling. Dan kun je niet van zuinig energiebeheer spreken.

Tegelkachels en speksteenkachels zijn het best geschikt voor landen zoals Zwitserland en Oostenrijk waar de buitentemperaturen stabiel en in de winter aan de lage kant zijn. 

Voor een tegelkachel of speksteenkachel tel je vaak een veelvoud neer van de prijs voor een pelletkachel of cv-kachel.

Vergeet ook niet dat een echte massieve kachel zo'n 2 ton weegt. Je hebt een fundering nodig die dat gewicht kan dragen. Vaak is het noodzakelijk verstevigingswerkzaamheden uit te voeren.

Wil je toch een speksteenkachel, bijvoorbeeld omdat het design goed bij je interieur past? Kijk dan eens naar onze Tornado Speksteen: hij heeft een uiterlijk van een speksteenkachel, maar weegt slechts een tiende ervan. Dankzij de Tornado Speksteen haal je de look maar niet de massa van een speksteenkachel in huis.

De kachel of inbouwhaard op cv

Bij DDG zagen we al meer dan 40 jaar geleden in dat niet pelletkachels, niet tegelkachels en ook niet speksteenkachels de beste oplossing zijn voor je eigen portefeuille en het milieu in het algemeen.

installatie kachel op centrale verwarming

Daarom kozen we resoluut voor cv-haarden en -kachels. De meeste woningen hebben sinds jaar en dag centrale verwarming met radiatoren en vloerverwarming,  gevoed door een gasketel, een mazoutketel of een warmtepomp. Het is simpelweg logisch om van de aanwezige leidingen en systemen gebruik te maken.

Het transport met water in een centrale verwarming is duizend keer beter dan transport van warmte met warme lucht (waar andere types kachels en haarden nogal een mee werken via warmte luchtkanalen):

Optimale regelbaarheid

2/3 van de energie die een cv-kachel voortbrengt, kan je tientallen meter verder vrijgeven via de radiatoren of vloerverwarming die er toch staan. Deze optimale regelbaarheid zeker als je in elke kamer thermostatische kranen geïnstalleerd hebt.

Optimale verhouding straling/waterzijdig vermogen

De verhouding tussen de stralingswarmte en het waterzijdig vermogen is optimaal met 1/3 tot 2/3. Daardoor wordt het in de woonkamer gezellig warm, maar niet overdreven.

Hogere vermogens

Meestal liggen de vermogens van kachels en inbouwhaarden op cv een stuk hoger. Door hun moduleerbaarheid zijn ze in staat via het transport met water in een centrale verwarming grote, minder goed geïsoleerde woningen te verwarmen. Toch zijn er ook cv-haarden voor passiefwoningen in het normale aanbod.

En dan is er de brandstof voor kachels of inbouwhaarden op cv. Het gebruik van houtblokken is economisch interessant, want als gebruiker heb je de prijzen voor een stuk in de hand. 

Volg je de markt een beetje, dan kun je houtblokken voor de komende winters op het goede moment tegen een aantrekkelijk tarief inkopen.

De aankoopprijs van een kachel of inbouwhaard op cv verdient zich door consequent gebruik over een aantal jaren zeker terug.

Maar vooral heeft houtverbranding door kachels of inbouwhaarden op cv een positieve invloed op het milieu:

Houtverbranding is CO2-neutraal

Een voordeel van houtverbranding is dat het principe over zijn gehele levenscyclus CO2-neutraal is. Bij de verbranding van hout komt uiteraard CO2 vrij, maar tijdens de groei van een boom wordt via fotosynthese CO2 uit de lucht opgenomen en in het hout gestockeerd.

Hout is een hernieuwbare energiebron

Het duurt tussen 5 en 20 jaar voor je een boom kunt vellen voor brandhout.  Duurzaam bosbeheer en een goede planning houden de kwantiteit en de kwaliteit van de bossen op peil. Zo is er altijd genoeg nieuw hout voor gebruik in kachels.

De cv-kachel als houtvergasser

Een kachel of inbouwhaard op cv kun je ook als een ‘houtvergasser’ bekijken. Houtvergassers worden veel gebruikt in industriële installaties omdat ze weinig brandstof verbruiken, lang branden en weinig onderhoud nodig hebben. Dat is bij kachels of inbouwhaarden op cv voor gebruik in woningen ook zo. Bovendien zijn ze erg ecologisch en verspreiden ze erg weinig restgassen. Dat is zelfs visueel vast te stellen: de ruitjes van kachels of inbouwhaarden op cv worden nauwelijks vuil.

Wat kost een cv-kachel of -haard?

Dat hangt natuurlijk af van het volume van jouw woning en de beschikbaarheid van de cv-installatie (waarop je de cv-kachel of -haard gaat aankoppelen).

Vraag ons een vrijblijvende offerte, dan adviseren we je wat de beste keuze voor jou is.
 

Ons aanbod

Ontdek onze kachels en inbouwhaarden

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar