Welke installatie plaatste je?

  • Atag gaswandcondensatieketel
  • Zonneboiler 200 liter
  • Tussen 5 en 11 radiatoren

Waarom koos je voor DDG?

Wij wonen 35 jaar in de woning. Ik ben altijd bezig geweest met zo efficiënt mogelijk stoken. Vanaf 1996 hou ik het verbruik ook in detail bij (zie grafiek). Ongeveer 15 jaar geleden had ik een andere haard met systeem op water gekocht (niet DDG). Ondanks het feit dat het van een bekend Vlaams merk komt, moest men al na een jaar de warmtewisselaar in de rug vervangen! Oorzaak: corrosie door condensatie bij het opstarten. Besluit voor ons: geen warmtewisselaar meer in de rug, daar zit de warmte immers niet. Quasi elk jaar dienden we zo de warmtewisselaar te vervangen, tot dat de garantie om was. Dan hebben we enkel nog de kast van de haard gehouden, en ben ik zelf een warmtewisselaar (in laagjes) bovenaan beginnen maken. Het concept van de spiraal van DDG sprak me aan, en ik wou eigenlijk een gelijkaardige warmtewisselaar maken. Dit bleek echter moeilijker dan gedacht.

Uiteindelijk hebben we in 2008, na een 8-tal jaren van experimenteren, besloten om een DDG-haard aan te schaffen. Dit ondanks de bedenkingen van de installateur van de zonneboiler, waar we ook naar aan het uitkijken waren. Even hebben we nog een pelletkachel overwogen, maar daar is het nadeel dat je slechts 1 lokaal opwarmt, en dat ik mijn brandhout gratis heb.

Wat is je ervaring?

Stoken met hout moet je graag doen. Je hebt er wel wat werk mee, vooral om het hout te zagen. De verbranding geeft ook wat stof. Maar dat wisten we op voorhand. Ik kan enkel spreken met de facturen en grafieken die hier op tafel liggen. Ik stook enkel paletten (die ik zelf uit elkaar haal in planken en blokjes), en waar ik vlot kan aangeraken. Ik brand dus enkel puur en proper hout, niet geverfd, of gevernist. Dit is beter voor de natuur, maar ook voor mijn schouw. Wij hebben hier zelf al een aantal schouw- en andere metingen gedaan, en ik weet dat mijn verbranding en rendement goed zitten. Je moet ook een goede vlam hebben om alles optimaal te laten werken. Dan vind ik palethout beter dan trager brandende eik bijvoorbeeld. Enkele tips voor mogelijke klanten: zorg voor een sterke magneet, om de resterende nagels van het rooster te nemen, en stook 's morgens snel op met de gas- of andere CV-ketel. Dan kan de DDG-haard zonder moeite overnemen, zonder hoog verbruik aan hout. Het gasverbruik blijft eveneens heel klein. Door de speciale uitvoering bij ons, met een zijkant in glas, is de luchtcirculatie voor het glas niet optimaal. Hier ga ik zelf nog verder aan sleutelen.

Hoeveel bespaar je?

Laat mijn cijfers maar spreken: wij verbruiken qua gas nog enkel rond de 130 euro, opgelet per jaar! De rest dus met ons hout, onze gratis paletten.

Wat is je algemene indruk over DDG?

Wij kunnen enkel stellen dat de aanschaf van onze DDG kachel 'een schot in de roos was', na jaren van proberen op dat vlak. Over het contact met DDG geen opmerkingen. Ook onze verkoper viel goed mee. HIj is zelfs vanuit Leuven eens stukken komen afleggen, als hij in de buurt was.

Johny uit Hemiksem
Haard op CV in gezinswoning
  • Haard op CV in gezinswoning
  • Haard op CV in gezinswoning
  • Haard op CV in gezinswoning

Wil je ook een kachel of haard op cv?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak met één van onze specialisten voor een grondige analyse?

Vraag ernaar