Brandhout selecteren

Bij een haard of kachel hoort brandhout. Je ziet het vaak langs de kant van de weg: brandhout te koop. Toch, er zijn veel verschillende soorten. De keuze die u maakt, heeft een grotere invloed dan de meeste mensen denken. Zo is er een verschil in warmteafgifte, verbrandingsduur of vlammen zelf. Dit zijn enkele factoren waarmee u rekening dient te houden tijdens uw keuze in hout. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen.

Een van de eerste keuzes die u kan maken is die tussen loof- of naaldhout. Loofhout heeft als groot voordeel dat het over het algemeen langer brandt dan naaldhout. Het zet bovendien veel minder roet af, omdat het geen hars bevat. Het grootste voordeel van naaldhout is de prijs. Deze is een stuk lager dan die van loofhout. 

Binnen het loofhout is er een groot verschil tussen hardhout en zachthout. Hardhout wordt vaak gekozen omwille van zijn mooie vlammen en zijn lange verbranding. Wat betreft warmteafgifte, zijn beide soorten vergelijkbaar. Bij hardhout denken we aan soorten als beuk en eik. Berk, els en linde zijn de voornaamste zachthoutsoorten.

Weet dat wanneer u kiest voor een mooie vlam, dit niet altijd de warmste is. Es en eik geven de mooiste vlam, maar beuk en fruithout geven veel meer warmte.
De keuze is aan u…

Share